Recepty

Recepty na této stránce zaznamenávám víceméně pro svou potřebu a pro muže, kteří občas musí službu vaření obstarat za svojí hospodyňku. Nejedná se o nic světoborného – jsou to prosté taháky s nápovědou jak na to.

Bombardino = dvě porce

  • 1 dcl vaječného koňaku
  • 0,4 dcl whisky
  • 0,4 dcl mléka (všechny tři složky smíchat a ohřát současně)
  • dozdobit šlehačkou
  • na litr bombardina = 555 ml vaječňáku, 222 ml whisky a mléko
  • (vaječný koňak = 8 žloutků, 1 vanilkový cukr, 2 polévkové lžíce cukru, 2 kondenzovaná mléka slazená, 2 kondenzovaná mléka neslazená, 0,5 litru rumu)

Bramborová pomazánka od babičky Nadi

  • 8 – 10 brambor uvařit ve slupce, na druhý den oloupat a nastrouhat na struhadle na jemno
  • 3 – 5 zavařených okurek nastrouhat najemno
  • 1 x polévková lžíce láku z okurek
  • 1/2 cibule nakrájet nadrobno
  • majonéza dle chuti
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Pomazánka na jednohubky z Vysočiny

  • Tvaroh
  • Niva
  • Česnek
  • Pivo
  • Paprika sladká

Bramborový knedlík – recept z Vysočiny:

  • den předem uvařit brambory na loupačku
  • druhý den brambory oloupat a nastrouhat
  • na kilo brambor půl kila hrubé mouky, jedno vejce, sůl – vrchovatou malou lžičku soli
  • uválet těsto
  • knedlík šupnout do vroucí vody. Jakmile knedlík vyplave – udělat kontrolu – rozřezat a mrknout. Když je uprostřed ještě syrové, tak ještě 3,5 minuty dovařit.

Domácí jogurt

  • ohřát litr až dva litry mléka na 40° C. Žádný teploměr není třeba. Strčíme-li do mléka prst, tak nesmí pálit
  • přidáme jeden bílý jogurt. POZOR – žádné modifikované kukuřičné škroby a jiné chemikálie dobarvené a dochucené do podoby jogurtu. OLMA je pro daný účel výborná volba.
  • jogurt v mléku rozmícháme a hned plníme naočkované mléko do skleniček, které pevně uzavřeme
  • jogurt se vytvoří i když necháme skleničky jen tak stát třeba na kuchyňské lince. Mléčná kultura má ovšem ráda „akorátní“ teplo. Já používám plážovou termotašku, do které vložím termofor s horkou vodou z kohoutku a tento obskládám skleničkami. Tašku uzavřu a ráno je jogurt hotový.
  • jogurt dáme do ledničky kde ještě více ztuhne.
  • někdy je jogurt řidší a někdy hustší – to je normální stav.

Domácí máslo díky máslostroji od Tescomy

Nádobu naplníte smetanou na šlehání, přidáte lžíci zakysané smetany, bylinky, špetku soli a šleháte zhruba dvě minuty. Až začne klást šlehací disk odpor, máte máslo! Cedicím otvorem slijete podmáslí, které můžete použít třeba na ovocný koláč, lívance nebo výrobu těstíčka. Z jednoho kelímku smetany na šlehání získáte až 100 gramů domácího másla.

máslostroj

Drobenková buchta:

  • 1 x máslo
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • vše promačkat – vytvořit drobenku
  • 1 hrnek drobenky odebrat
  • 3 vajíčka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • vše promísit a nalít na vymazaný a vysypaný plech (máslo, polohrubá mouka)
  • přidat ovoce a zasypat hrnkem drobenky
  • péct na 160 stupňů (horní + dolní pečení) 15 – 20 minut do růžova

Chleba od Báry

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku žitné chlebové mouky
  • 1/2 balíčku sušených kvasnic
  • 2 lžičky soli
  • 1 balíček drceného kmínu
  • 1 a 1/2 hrnku vlažné vody nalít na všechny výše uvedené suché složky
  • smíchat
  • nechat kynout 9 až 12 hodin
  • do studené trouby vložit jenské sklo a roztopit ji na 250 °C
  • dno jenského skla poprášit polohrubou moukou
  • vylít těsto do horkého jenského skla a péct 27 minut při 250 °C
  • poté dopéct 20 minut na 220 °C

Klobásy od dědy z Uhřínova

  • na 8 kg masa namlet na klobásové šajbě + 2 kg bůčku bez kosti pomlet na menší masové šajbě (kůži stáhnout)
  • 20 g soli do 0,8 litru vody
  • balíček mletého pepře
  • balíček drceného kmínu
  • balíček sladké papriky
  • 1 x polívková lžíce ostré papriky
  • 2-3 paličky česneku domácího (koupeného 4 paličky)
  • důkladně promíchat (propasírovávat minimálně 0,5 hodiny)
  • 20 metrů střev
  • střeva před plněním namočit na 10 minut do vlažné vody
  • dovnitř střeva dát cca 2 polévkové lžíce vody
  • nátrubek před nasazováním střeva také otřít mokrou rukou
  • večer naplnit od rána udit
  • udírnu vyhřát na 100 °C asi hodinu
  • první hodinu topit na 100°C
  • další max 3 hodiny na 80°C (do doby než se začnou dělat na povrchu dolíčky)
  • topit tvrdým dřevem – POZOR – zbavené kůry

Koziňon – limonáda z černého bezu

  • na 4 litry sodovky
  • 6 ks bezových květů
  • 300g cukru
  • 1 citrón nakrájený na kolečka
  • 1 čajová lžička kyseliny citrónové
  • nálev volně uzavřít, umístit na slunce a občas zamíchat
  • za 4-7 dnů (až začne šumět) stočit do pet lahví a dát do mrazáku

Kyselo od babičky:

  • 10 – 15 brambor oloupat a nakrájet na kostky
  • brambory v hrnci zalijeme vodou – cca 2 cm nad brambory (hrnec 3l)
  • polévková lžíce soli (zarovnaná)
  • polévková lžíce cukru (zarovnaná)
  • 5 ks celých pepřů
  • 4 ks nová koření
  • 2 bobkové listy
  • nakrájený vídeňský párek
  • po 15-ti minutách vlijeme 1 ks smetany ke šlehání (250 ml)
  • připravíme záklechtku – do misky od smetany trochu vody + 3 polévkové lžíce hladké mouky (rovné) a dobře rozmícháme (nesmí být hrudky) a za stálého míchání vlijeme do hrnce
  • za občasného míchání dovaříme cca 5-8 minut
  • odstavíme a přidáme 1-2 polévkové lžíce octa

Olejová buchta od babičky:

  • 4 ks vajec
  • 1 hrnek cukru
  • vyšlehat a přidáme 1 ks vanilkového cukru
  • přidáme 2 hrnky polohrubé mouky
  • přidáme 0,5 hrnku oleje
  • přidáme 1 hrnek mléka
  • přidáme 1 ks prášku do pečiva
  • vše dohromady zamícháme
  • 1/2 těsta nalijeme do vymazané (máslem) a vysypané formy (strouhankou)
  • do 2/2 těsta zamícháme 1 polévkovou lžíci kakaa a nalijeme na světlé těsto
  • vršek těsta ve formě uhladíme a dáme do studené trouby
  • troubu zapneme na 160 stupňů
  • pečeme asi 25 až 30 minut
  • těsto se nesmí lepit na špejli

Ořechovka od Vilmy z Chválchovic análů

  • 1 litr vínovice (případně vodka 33% alkoholu)
  • 20 nezralých ořechů (v zelené slupce – na sv. Jána 26. června) rozkrájených na 1/4 zalít 1 litrem vodky a přidat následující ingredience:
  • 5 hřebíčků
  • 3 kuličky z jalovce (pro chlapy-klasické koření – třeba od Vitany)
  • 1 trubička skořice
  • 2 ks nového koření
  • 6 týdnů nechat luhovat na slunci při pokojové teplotě, poté scedit a přidat:
  • 25 dkg cukru rozvařeného  s vodou
  • 2 dcl rumu
  • naflaškovat a nechat 2 týdny až 6 měsíců naležet

Ořechovka dle pana Rady

  • 1,5 litru slivovice
  • 35 ks vlašských ořechů (v zelené slupce – na sv. Jána 26. června) rozkrájených na 1/4 zalít 1,5 litrem slivovice a přidat následující ingredience:
  • 25 ks hřebíčků
  • 5 trubiček skořice
  • 1 ks citronu (nakrájet na kolečka)
  • 0,5 ks pomeranče (nakrájet na kolečka)
  • badyán (celý pytlík)
  • 0,5 litru převařené vody (vychlazené)
  • 6 týdnů nechat luhovat na slunci při pokojové teplotě, poté scedit a přidat:
  • 350-400 g cukru rozvařeného  se 4 dcl vody (přidává se vychlazený) – zamíchat
  • naflaškovat a nechat 2 týdny až 6 měsíců naležet

Ořechovka z Vysočiny

  • 15 ks ořechů
  • 1 l slivovice
  • 5 ks hřebíčků
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 4 kuličky z jalovce
  • Kůra z jednoho citronu bez bílého podloží
  • 1 ks trubičky skořice
  • Po luhování (doby stejné jako u receptů výše) scedit a přidat 25 dk rozvařeného cukru

Vaječný likér z Vysočiny

  • 1 ks tatra
  • 1 ks salko
  • 4 ks vaječný žloutek
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 250 ml rumu

Pravý socialistický vlašák


Rýžová kaše CONGEE

  • rýži smícháme se studenou vodou v poměru 1:10 (na 100 gramů rýže 1 litr vody)
  • vařit 4 hodiny v širokém a vysokém hrnci (3 až 4 litrovém hrnci) s pevně uzavíratelnou poklicí

Vánoční punč

  • 1 ks citron
  • 130 ml rum
  • 2 ks celá skořice
  • 140 g cukr krupice
  • 1 ks pomeranč
  • 500 ml bílé víno
  • 4 ks hřebíček
  • 500 ml voda
  • 1 ks badyán

Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Vodu smícháme s cukrem, pomerančovou a citronovou šťávou přivedeme k varu. Pak přilijeme rum s vínem a přidáme koření. Punč opět zahřejeme až k bodu varu. Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic. Každou sklenici zdobíme polovinou plátku pomeranče a citronu.


Zavaření dýně (recept babi Nadi)

  • na 6 kg nakrájené dýně = 4,5 l studené vody
  • 0,75 litru octa – nakrájenou dýni nechat v tomto láku přes noc naležet
  • 2 litry vody
  • 1,75 kg cukru
  • 2 až 3 citróny
  • hrstku hřebíčku
  • 3 trubičky skořice
  • 2 ks vanilkového cukru
  • dýni 2 minuty povařit
  • pak dát do sklenic první bez šťávy a pak dolít šťávu cca 1 cm pod okraj sklenice
  • sterilovat při 80-ti stupních 20 minut

Poznámka – do zavařovacího hrnce se dává voda jen pod děrovaný rošt. Sklenice by měly stát v suchu a steriluje se de facto pouze v páře.


Zelí kysané

Zelí očistíme, rozčtvrtíme, zbavíme košťálu, zvážíme a na krouhadle nakrouháme do vany, posypeme příslušným množstvím přísad (viz níže), lehce promícháme a postupně plníme do kameninových nádob (soudků), které se běžně prodávají v obchodech s domácími potřebami. Zelí můžeme dát i do větších sklenic.

Při plnění krouhanku dusáme ručně tloukem, nebo ji ve větších kameninách sešlapáváme, abychom vytěsnili vzduch. Při dusání a sešlapávání se uvolňuje buněčná šťáva, kterou podle potřeby ubíráme, ale tak, aby naložené zelí bylo stále zatopeno.

Při nakládání má mít zelí teplotu asi 20 °C a po dobu kvašení, která trvá 4–6 týdnů, teplotu 12–15 °C.

Po dobu kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Není-li, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout).
Po vykvašení přendáme nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny opět kontrolujeme, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku soudku pod víkem stále voda, aby k zelí nemohl vzduch.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..