Recepty na této stránce zaznamenávám víceméně pro svou potřebu a pro muže, kteří občas musí službu vaření obstarat za svojí hospodyňku. Nejedná se o nic světoborného – jsou to prosté taháky s nápovědou jak na to.
Bombardino = dvě porce
- 1 dcl vaječného koňaku
- 0,4 dcl whisky
- 0,4 dcl mléka (všechny tři složky smíchat a ohřát současně)
- dozdobit šlehačkou
- na litr bombardina = 555 ml vaječňáku, 222 ml whisky a mléko
- (vaječný koňak = 8 žloutků, 1 vanilkový cukr, 2 polévkové lžíce cukru, 2 kondenzovaná mléka slazená, 2 kondenzovaná mléka neslazená, 0,5 litru rumu)
Bramborová pomazánka od babičky Nadi
- 8 – 10 brambor uvařit ve slupce, na druhý den oloupat a nastrouhat na struhadle na jemno
- 3 – 5 zavařených okurek nastrouhat najemno
- 1 x polévková lžíce láku z okurek
- 1/2 cibule nakrájet nadrobno
- majonéza dle chuti
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Pomazánka na jednohubky z Vysočiny
- Tvaroh
- Niva
- Česnek
- Pivo
- Paprika sladká
Bramborový knedlík – recept z Vysočiny:
- den předem uvařit brambory na loupačku
- druhý den brambory oloupat a nastrouhat
- na kilo brambor půl kila hrubé mouky, jedno vejce, sůl – vrchovatou malou lžičku soli
- uválet těsto
- knedlík šupnout do vroucí vody. Jakmile knedlík vyplave – udělat kontrolu – rozřezat a mrknout. Když je uprostřed ještě syrové, tak ještě 3,5 minuty dovařit.
Domácí jogurt
- ohřát litr až dva litry mléka na 40° C. Žádný teploměr není třeba. Strčíme-li do mléka prst, tak nesmí pálit
- přidáme jeden bílý jogurt. POZOR – žádné modifikované kukuřičné škroby a jiné chemikálie dobarvené a dochucené do podoby jogurtu. OLMA je pro daný účel výborná volba.
- jogurt v mléku rozmícháme a hned plníme naočkované mléko do skleniček, které pevně uzavřeme
- jogurt se vytvoří i když necháme skleničky jen tak stát třeba na kuchyňské lince. Mléčná kultura má ovšem ráda „akorátní“ teplo. Já používám plážovou termotašku, do které vložím termofor s horkou vodou z kohoutku a tento obskládám skleničkami. Tašku uzavřu a ráno je jogurt hotový.
- jogurt dáme do ledničky kde ještě více ztuhne.
- někdy je jogurt řidší a někdy hustší – to je normální stav.
Domácí máslo díky máslostroji od Tescomy
Nádobu naplníte smetanou na šlehání, přidáte lžíci zakysané smetany, bylinky, špetku soli a šleháte zhruba dvě minuty. Až začne klást šlehací disk odpor, máte máslo! Cedicím otvorem slijete podmáslí, které můžete použít třeba na ovocný koláč, lívance nebo výrobu těstíčka. Z jednoho kelímku smetany na šlehání získáte až 100 gramů domácího másla.

Drobenková buchta:
- 1 x máslo
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- vše promačkat – vytvořit drobenku
- 1 hrnek drobenky odebrat
- 3 vajíčka
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- vše promísit a nalít na vymazaný a vysypaný plech (máslo, polohrubá mouka)
- přidat ovoce a zasypat hrnkem drobenky
- péct na 160 stupňů (horní + dolní pečení) 15 – 20 minut do růžova
Chleba od Báry
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku žitné chlebové mouky
- 1/2 balíčku sušených kvasnic
- 2 lžičky soli
- 1 balíček drceného kmínu
- 1 a 1/2 hrnku vlažné vody nalít na všechny výše uvedené suché složky
- smíchat
- nechat kynout 9 až 12 hodin
- do studené trouby vložit jenské sklo a roztopit ji na 250 °C
- dno jenského skla poprášit polohrubou moukou
- vylít těsto do horkého jenského skla a péct 27 minut při 250 °C
- poté dopéct 20 minut na 220 °C
Klobásy od dědy z Uhřínova
- na 8 kg masa namlet na klobásové šajbě + 2 kg bůčku bez kosti pomlet na menší masové šajbě (kůži stáhnout)
- 20 g soli do 0,8 litru vody
- balíček mletého pepře
- balíček drceného kmínu
- balíček sladké papriky
- 1 x polívková lžíce ostré papriky
- 2-3 paličky česneku domácího (koupeného 4 paličky)
- důkladně promíchat (propasírovávat minimálně 0,5 hodiny)
- 20 metrů střev
- střeva před plněním namočit na 10 minut do vlažné vody
- dovnitř střeva dát cca 2 polévkové lžíce vody
- nátrubek před nasazováním střeva také otřít mokrou rukou
- večer naplnit od rána udit
- udírnu vyhřát na 100 °C asi hodinu
- první hodinu topit na 100°C
- další max 3 hodiny na 80°C (do doby než se začnou dělat na povrchu dolíčky)
- topit tvrdým dřevem – POZOR – zbavené kůry
Koziňon – limonáda z černého bezu
- na 4 litry sodovky
- 6 ks bezových květů
- 300g cukru
- 1 citrón nakrájený na kolečka
- 1 čajová lžička kyseliny citrónové
- nálev volně uzavřít, umístit na slunce a občas zamíchat
- za 4-7 dnů (až začne šumět) stočit do pet lahví a dát do mrazáku
- Úprava pro kanystr 25l
- 3 kg cukru (ne z Kauflandu)
- 5 citrónů na kolečka BEZ KŮRY
- 5 čajových lžiček kyseliny citrónové
- 36 bezových květů
Kyselo od babičky:
- 10 – 15 brambor oloupat a nakrájet na kostky
- brambory v hrnci zalijeme vodou – cca 2 cm nad brambory (hrnec 3l)
- polévková lžíce soli (zarovnaná)
- polévková lžíce cukru (zarovnaná)
- 5 ks celých pepřů
- 4 ks nová koření
- 2 bobkové listy
- nakrájený vídeňský párek
- po 15-ti minutách vlijeme 1 ks smetany ke šlehání (250 ml)
- připravíme záklechtku – do misky od smetany trochu vody + 3 polévkové lžíce hladké mouky (rovné) a dobře rozmícháme (nesmí být hrudky) a za stálého míchání vlijeme do hrnce
- za občasného míchání dovaříme cca 5-8 minut
- odstavíme a přidáme 1-2 polévkové lžíce octa
Olejová buchta od babičky:
- 4 ks vajec
- 1 hrnek cukru
- vyšlehat a přidáme 1 ks vanilkového cukru
- přidáme 2 hrnky polohrubé mouky
- přidáme 0,5 hrnku oleje
- přidáme 1 hrnek mléka
- přidáme 1 ks prášku do pečiva
- vše dohromady zamícháme
- 1/2 těsta nalijeme do vymazané (máslem) a vysypané formy (strouhankou)
- do 2/2 těsta zamícháme 1 polévkovou lžíci kakaa a nalijeme na světlé těsto
- vršek těsta ve formě uhladíme a dáme do studené trouby
- troubu zapneme na 160 stupňů
- pečeme asi 25 až 30 minut
- těsto se nesmí lepit na špejli
Ořechovka od Vilmy z Chválchovic análů
- 1 litr vínovice (případně vodka 33% alkoholu)
- 20 nezralých ořechů (v zelené slupce – na sv. Jána 26. června) rozkrájených na 1/4 zalít 1 litrem vodky a přidat následující ingredience:
- 5 hřebíčků
- 3 kuličky z jalovce (pro chlapy-klasické koření – třeba od Vitany)
- 1 trubička skořice
- 2 ks nového koření
- 6 týdnů nechat luhovat na slunci při pokojové teplotě, poté scedit a přidat:
- 25 dkg cukru rozvařeného s vodou
- 2 dcl rumu
- naflaškovat a nechat 2 týdny až 6 měsíců naležet
Ořechovka dle pana Rady
- 1,5 litru slivovice
- 35 ks vlašských ořechů (v zelené slupce – na sv. Jána 26. června) rozkrájených na 1/4 zalít 1,5 litrem slivovice a přidat následující ingredience:
- 25 ks hřebíčků
- 5 trubiček skořice
- 1 ks citronu (nakrájet na kolečka)
- 0,5 ks pomeranče (nakrájet na kolečka)
- badyán (celý pytlík)
- 0,5 litru převařené vody (vychlazené)
- 6 týdnů nechat luhovat na slunci při pokojové teplotě, poté scedit a přidat:
- 350-400 g cukru rozvařeného se 4 dcl vody (přidává se vychlazený) – zamíchat
- naflaškovat a nechat 2 týdny až 6 měsíců naležet
Ořechovka z Vysočiny
- 15 ks ořechů
-
1 l slivovice
-
5 ks hřebíčků
-
1 ks vanilkového lusku
-
4 kuličky z jalovce
-
Kůra z jednoho citronu bez bílého podloží
-
1 ks trubičky skořice
-
Po luhování (doby stejné jako u receptů výše) scedit a přidat 25 dk rozvařeného cukru
Salko – domácí (Pavlína Moučková)
- 900ml plnotučného mléka
- 300g cukru
- 70g másla
- Vařit a míchat na plný plyn až do zhoustnutí
- Výsledek = 558g hotového produktu
- Musí se na to použít hrnec či pánev s nepřilnavým povrchem…
Vaječný likér z Vysočiny
- 1 ks tatra
- 1 ks salko
- 4 ks vaječný žloutek
- 1 ks vanilkový cukr
- 250 ml rumu
Rýžová kaše CONGEE
- rýži smícháme se studenou vodou v poměru 1:10 (na 100 gramů rýže 1 litr vody)
- vařit 4 hodiny v širokém a vysokém hrnci (3 až 4 litrovém hrnci) s pevně uzavíratelnou poklicí
Vánoční punč
- 1 ks citron
- 130 ml rum
- 2 ks celá skořice
- 140 g cukr krupice
- 1 ks pomeranč
- 500 ml bílé víno
- 4 ks hřebíček
- 500 ml voda
- 1 ks badyán
Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Vodu smícháme s cukrem, pomerančovou a citronovou šťávou přivedeme k varu. Pak přilijeme rum s vínem a přidáme koření. Punč opět zahřejeme až k bodu varu. Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic. Každou sklenici zdobíme polovinou plátku pomeranče a citronu.
Zavaření dýně (recept babi Nadi)
- na 6 kg nakrájené dýně = 4,5 l studené vody
- 0,75 litru octa – nakrájenou dýni nechat v tomto láku přes noc naležet
- 2 litry vody
- 1,75 kg cukru
- 2 až 3 citróny
- hrstku hřebíčku
- 3 trubičky skořice
- 2 ks vanilkového cukru
- dýni 2 minuty povařit
- pak dát do sklenic první bez šťávy a pak dolít šťávu cca 1 cm pod okraj sklenice
- sterilovat při 80-ti stupních 20 minut
Poznámka – do zavařovacího hrnce se dává voda jen pod děrovaný rošt. Sklenice by měly stát v suchu a steriluje se de facto pouze v páře.
Zelí kysané
Zelí očistíme, rozčtvrtíme, zbavíme košťálu, zvážíme a na krouhadle nakrouháme do vany, posypeme příslušným množstvím přísad (viz níže), lehce promícháme a postupně plníme do kameninových nádob (soudků), které se běžně prodávají v obchodech s domácími potřebami. Zelí můžeme dát i do větších sklenic.
Při plnění krouhanku dusáme ručně tloukem, nebo ji ve větších kameninách sešlapáváme, abychom vytěsnili vzduch. Při dusání a sešlapávání se uvolňuje buněčná šťáva, kterou podle potřeby ubíráme, ale tak, aby naložené zelí bylo stále zatopeno.
Při nakládání má mít zelí teplotu asi 20 °C a po dobu kvašení, která trvá 4–6 týdnů, teplotu 12–15 °C.
Po dobu kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Není-li, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout).
Po vykvašení přendáme nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny opět kontrolujeme, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku soudku pod víkem stále voda, aby k zelí nemohl vzduch.